Wędliny

W delikatesach Le Menu dokładamy starań, aby proponować Wam wędliny i mięsne przetwory najwyższej jakości, którymi szczyci się Francja. Pragniemy pozostać wierni dawnym tradycjom gospodarstw. Dlatego starannie selekcjonujemy uznanych, lokalnych producentów, których troską jest nie tylko jakość, ale i warunki, w których hodowane są zwierzęta. Ich ambicją jest jak najmniejsza ingerencja w naturę, by produkty ich pracy nie były przetwarzane i sztucznie ponaglane do sprzedaży. Nie stosują zatem powszechnie obecnych w przemyśle mięsnym antybiotyków oraz sztucznych dodatków, jak wzmacniacze smaku.

Z tego powodu wybraliśmy wędliny od Maison Montalet, posiadające prestiżowy certyfikat Label Rouge. Oznacza to wysoki standard warunków, w jakich hodowane są zwierzęta, powolny wzrost i naturalna paszę pochodzącą z gospodarstwa, bez GMO i antybiotyków. Maison Montalet uszlachetnia swoje kiełbasy i karkówki pod gołym niebem, które suszone są następnie w naturalnych suszarniach.

Pragniemy zapoznać Was również ze sztandardowymi francuskimi mięsnymi specjałami, jak rillettes, boudin noir czy terrine. W delikatesach Le Menu odnajdziecie zatem doskonałej jakości drobiowe rillettes od Maison Argaud, tradycyjne baskijskie wieprzowe terrine oraz prawdziwy garmażeryjny rarytas - rewelacyjnie doprawiony boudin noir od Anne Rozés, według uznanego przepisu Christian Parra. Karmy dla drobiu i prosiąt są całkowicie naturalne, przez co tłuszcze zawarte w nich są nieprzetworzone i gwarantują niepowtarzalny smak. 

Niewątpliwą gwiazdą tego działu jest także autentyczna szynka paryska Prince de Paris, która cieszy się ogromnym sukcesem w regionie Paryża. Trudno się dziwić, jej miękkie i soczyste mięso (bez krztyny sztucznych dodatków) produkowane jest według tradycyjnej rzeźniczej procedury przez rodzinną paryską firmę, Doumbéa. Nadzwyczajny smak szynki Prince de Paris jest owocem sekretnej receptury, opartej na wstrzyknięciu w tętnicę szynki solanki z wywaru warzywnego z aromatyczną mieszanką przypraw. Ta ręczna, rzemieślnicza metoda sprawia, że każda szynka pozostaje unikalna. 

To wszystko, aby dać Wam okazję do delektowania się tymi mięsnymi specjałami przy świeżym francuskim pieczywie, piklach i dobrym winie (aby nie wspomnieć o desce serów...)

A teraz nie pozostaje Wam nic innego, jak zaprosić przyjaciół na apéro!

francuskie delikatesy le menu wedliny