Słodkie Delikatesy
W słodkich delikatesach, Le Menu zabiera Was w podróż do krainy utraconych smaków dzieciństwa. Z pysznym celem przywołania niezapomnianego smaku owocowych przetworów babci, wypiekanych przez mamę ciasteczek, czy miodu przywiezionego z wiejskiej pasieki.
Wyselekcjonowani przez nas drobni, lokalni producenci z Bretanii, Paryża czy Prowansji, wiernie odtwarzają babcine domowe receptury i tradycyjne rzemieślnicze metody produkcji. To miedziane kotły, w których gotowane są powoli owoce do konfitury, czy ręcznie wyrabiane herbatniki według niezmienionej od 100 lat procedury. Wiele z nich, jak karmelowa pasta do smarowania Crème de Salidou od Maison d'Armorine czy ciasteczka Sablés od Maison Drans stanowią element francuskiego dziedzictwa kulinarnego.
Wszystkie słodkie rarytasy powstają w 100% z naturalnych, często ekologicznych, składników najlepszej jakości, jakie można odnaleźć we Francji. To dżemy z pysznej odmiany truskawek gariguette czy słodkich i soczystych gruszek Williamsa. To słone karmelki ze słynną solą morską z Guérande, czy maślane herbatniki z masła PDO z Charentes. Żeby nie wspomnieć o wykwintnych czekoladowych kreacjach paryskiego Les Carrés Victoire z ziaren kakaowych z najlepszych światowych plantacji czy tradycyjnych miodach od Les Miels de Joyeuse z Ardèche, powstających w niewielkich, lokalnych pasiekach, zarządzanych przez pasjonatów pszczelarstwa.
Wybrane przez nas produkty osłodzą wiele cennych chwil, czy to słodkich śniadań we francuskim stylu, podwieczorków z magdalenkami, maczanymi w herbacie lub pikników na świeżym powietrzu.

- 1
- 2