Sery - Nabiał

Nie przez przypadek francuskie sery słyną na całym świecie ze swojej doskonałości. Trzeba przyznać, że nikt inny, tak jak Francuzi, nie opanował sztuki przekształcenia czegoś tak prostego jak mleko w wykwintny specjał liczony w setkach różnorodnych gatunków. Jak mówi się we Francji, en faire tout un fromage, czyli robić zamieszanie wokół czegoś prostego (dosłownie: robić z czegoś ser).

Cała magia opiera się nie tylko na ogromnych ilościach mleka potrzebnych na wyprodukowanie sera, ale i na skomplikowanej alchemii affinage (dojrzewania), pielęgnacji i cierpliwości. Sery należą do niezwykle kapryśnych specjałów, uwielbiając kiedy poświęca się im wiele uwagi i tworzy idealne warunki. Doskonałość sera zależy od kunsztu serowara, jak i wielu innych czynników - właściwej temperatury, wietrzenia, czy flory bakteryjnej. Podobnie jak w przypadku wina, proces dojrzewania serów pozwala również na wydobycie głębi ich smaku, który ewoluuje wraz z czasem. Aromat sera, który dojrzewał 3 miesiące nie będzie równy temu, który spędził w piwnicy 30 miesięcy...

Le Menu ma przyjemność współpracować ze znaną we Francji serowarnią i mleczarnią Beillevaire, nad której sukcesem już od 40 lat czuwa założyciel, Pascal Beillevaire. Ambicją tej skupiającej grupę 250 lokalnych producentów firmy, jest pozostanie wiernym naturze i rzemieślniczej tradycji serowarskiej. Beillevaire proponuje ponad 400 gatunków francuskich serów.

Daje to unikalną w Polsce okazję do zapoznania się z tą wyrafinowaną francuską tradycją w najlepszej swojej postaci. W Le Menu selekcjonujemy dla Was klasyki francuskich serów, od miękkich pleśniowych po twarde, pochodzące z regionów słynących z ich produkcji, w tym szereg posiadających prestiżowy status Chronionej Nazwy Pochodzenia. Większość z nich to najbardziej cenione sery podpuszczkowe dojrzewające z surowego mleka. 12 czy 30-miesięczny Comté, Camembert du Plessis, Brie de Meaux AOP, Roquefort, Chabis, Saint Nectaire AOP, Long Cendré, Reblochon czy Beaufort to tylko kilka wyszukanych propozycji. Celem Le Menu jest stopniowe poszerzanie oferty francuskich serów.

Zapraszamy SERdecznie do degustacji! A najlepszym sposobem jest oczywiście delektowanie się tym francuskim rarytasem podczas apéro w gronie bliskich, przy desce serów, słonych przekąskach i doskonałym winie. 

Bon appétit!

francuskie sery nabiał masło delikatesy Le Menu
Wyniki: 31
 
Zobacz opcje
100 g
w Twoim koszyku
 
Zobacz opcje
110 g
w Twoim koszyku
100 g
w Twoim koszyku
 
Zobacz opcje
Promocja
180 g
w Twoim koszyku
 
Zobacz opcje
 
Zobacz opcje
250 g
w Twoim koszyku