Przyprawy i sosy
Ten dział w delikatesach Le Menu to bez wątpienia raj pełen francuskiego wyrafinowania dla pasjonatów domowego gotowania. Znajdziecie tutaj wszystkie niezbędne specjały do wzbogacenia smaku dań i urozmaicenia Waszych posiłków.
Począwszy od szerokiego wyboru prawdziwych, aromatyzowanych octów winnych od uznanych marek Edmond Fallot i La Guinelle, oliwach z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno ze słonecznej Prowansji od Savor & Sens, bez których nie obejdzie się żadna kuchnia.
Nasza bogata gama musztard o niebanalnych połączeniach smakowych uszlachetni szereg dań mięsnych, rybnych czy warzywnych. Już na sam ich dźwięk, jak kwiat leszczyny z wanilią Bourbon, kolendra z kandyzowaną pomarańczą lub Roquefort z prażonymi migdałami, leci ślinka. Teraz wyobraźcie je sobie w słonych tartach, daniach z owocami morza albo drobiem...
Ci, którzy uwielbiają podróżować po świecie, zainteresuje selekcja oryginalnych przypraw marki Nomie z odległych stron globu, jak np. brazylijska fasola tonka lub nepalskie jagody timut. Z kolei miłośnikow mocnych kulinarnych wrażeń uwiodą pikantne sosy chili od Maison Martin z Paryża, produkowane z różnorodnych gatunków ostrych papryczek. I oczywiście nie należy zapomnieć o słynnym baskijskim ostrym specjale, jakim jest sproszkowana papryka z Espelette!
Preferujący stare sprawdzone klasyki, nie poczują się rozczarowani sztandarowym sosem berneńskim albo tatarskim, prawdziwymi francuskimi majonezami z Paryża uznanego producenta sosów Bornibus lub młodej marki Oscar.
Nie zapomnieliśmy także o jednym z najważniejszych elementów kuchni, soli. W Le Menu proponujemy Wam solną crème de la crème, czyli królową soli morskiej - Fleur de Seul z Guérande od lokalnego, ekologicznego producenta z tego bretońskiego półwyspu, Morel & Chantoux. W gamie produktów tej marki znajdziecie również gruboziarniste sole z aromatycznymi dodatkami jak czosnek, zioła, koper włoski czy algi morskie.

- 1
- 2